Appeltje Eitje fitness op sportschool

Gainz & Raws

In 2015 kreeg ik in het voorjaar ergens een vraag, “heb jij 2 april 2016 al wat staan?”. Na wat bladeren in mijn agenda bleek dat nog niet echt het geval. “Kan je die datum vrij houden en vast zetten voor mij?”.

Oké, bruiloften worden ruim op tijd geboekt.. Bollebuikenshoots ook.

Maar een fotoshoot van iemand die een heel jaar naar een bepaald resultaat traint. Dát was nieuw voor mij. Maar hé eens moet de eerste keer zijn toch?

Een jaar ging voorbij en voordat ik het wist, kwam 2 april opeens best dichtbij. Wat werd er überhaupt verwacht van zo’n shoot. Ik bedoel.. ik heb een ruime ervaring in paardenfotografie en vanaf je 8e bezig zijn met paarden bevorderd dat ook enorm. Baby’s en portretfotografie van mensen heb ik gaandeweg veel van andere fotografen geleerd en natuurlijk veel doen.

Maar dit was toch wel andere koek! In een donkere sportschool, één mannelijk model en een afgetraind lichaam.

Om 8 uur stond ik op zaterdagmorgen bij JMR sportcentre voor de deur, of eigenlijk meer in de garage er onder met een auto die uitpuilde van de spullen. Flitsers, haspels véél haspels en snoeren.
Met beide handen, armen en rug volgepakt en een extra paar handen mocht ik daarna onder het genot van een kop koffie en na elkaar wakker wordende oog aanschouwen hoe David, het model van die dag, bruin werd gekwast. Je weet wel, zo bruin wordt je never nooit mits je richting de zon verhuisd. Of je moet in nacho’s willen rollen. Dan kom je ook redelijk in de buurt.

In een prachtige sportschool in Almelo was er één enorme ruimte waar ik rustig alle apparatuur kon opzetten. De sportschool diende ooit als dansschool en had nog steeds de prachtige houten dansvloer uit die periode. Nadat ik die ruimte in had gericht zijn we aan het werk gegaan. Beiden op onze eigen manier.

Paardenfotograaf

Paarden & Baby’s

Het verschil tussen het fotograferen van een paard en het fotograferen van een newborn/baby is eigenlijk heel erg klein. Zo ontzettend klein, dat ik er hard over na moet denken wat nu daadwerkelijk het verschil is tussen deze twee.. los van een paar honderd kilo aan gewicht en het feit dat de één een glanzende vacht over het hele lichaam heeft en de ander genoeg heeft aan een flinke bos of iets mindere bos haren. Plus, laten we niet vergeten dat een paard op iedere hoek van het lichaam een been heeft.

Dat zijn best wel grote verschillen, waar zitten dan wel die raakvlakken?

Geduld
Bij beiden dien je best een ‘engelengeduld’ te hebben. Want er valt niks te sturen. Of in ieder geval erg weinig. Oké, een keurig opgevoed paard zet je neer en blijft in de meeste gevallen (in ieder geval even) stilstaan staan. Maar wanneer we buiten lopen, blijken ook de netst opgevoede paarden vaak even te ‘vergeten’ wat die opvoeding ook alweer inhield.
Geduld dus, ik blijf nooit te lang hangen en te vaak proberen tot het wel lukt. Vaak ga ik na een paar pogingen door met wat anders, later proberen we het nog wel een keer. Dit voorkomt een heleboel frustratie bij ouders en eigenaren.

Op naar een volgende pose en even de frustratie ‘los’ proberen te laten, dat werkt voor alle partijen het beste.

Los van het feit dat paarden soms een ‘meh’ bui hebben kunnen baby’s er ook wat van. Ik raad altijd aan om voor de shoot te voeden. Want vaak zijn ze na voeden lekker ‘rozig’ slapen ze veel. Met de nadruk op ‘vaak’ want dit gaat niet altijd op. De beste remedie? In veel gevallen is dat mama, maar soms is het ook gewoon een kop thee en kletsen in afwachting tot de kleine weer lekker relaxed is. Tijd bestaat op dit soort momenten even niet.

Ongelukjes gebeuren nou eenmaal
Ze poepen beiden op momenten dat het nooit uitkomt. Dat moment vlak voordat je ‘klik’ zegt bijvoorbeeld. Of “probeer hem geen gras te laten eten, dan krijg je zo’n groene schuimmond”. Vandaar dat er standaard in mijn fototas een handdoek zit en dat ik voor de kleintjes een koffer vol met spreien mee heb. Een ongelukje kan gebeuren. En gelukkig heb ik een wasmachine.

Binnen zorg ik er altijd voor dat vrijwel alles binnen handbereik ligt of dat er een extra paar handen in de buurt zijn. Zo hoeven we in ieder geval niet op een ‘twister-achtige’ manier naar de handdoek en babydoekjes te reiken.

Zie je? Ondanks dat er zoveel kilo verschil in zit, en die beharing.. zijn er ook veel overeenkomsten. Ik ben blij dat ik door mijn jarenlange ervaring met het werken met paarden een ‘engelengeduld’ heb gekregen en dat ik met heel veel liefde ‘even wacht’. Tot de rust is wedergekeerd.

Barbra en Izzy Loonse & Drunense Duinen

Één van mijn favoriete locaties in Nederland ligt redelijk uit mijn eigen windrichting. Regelmatig zag ik foto’s voorbij komen van collega fotografen die naar meetings waren geweest in de Loonse & Drunense Duinen of hier zelf afgesproken hadden voor shoots. Gezien het feit dat Barbra in Leiden woont en ik dat weekend in Brabant spraken we hier af, ook vanwege het feit dat ik met zekerheid kon zeggen dat deze lokatie perfect zou zijn.

En dat was het, alle foto’s zijn binnen een straal van 100 meter gemaakt en wat een diversiteit. Sowieso witte herder Izzy was in haar element. Hoog gras, heide, bomen en zand. Heel veel zand..

Zomeravond

Met het ontzettend mooie weer van donderdagavond, had ik het woeste genoegen om Dayne en Jayda op de foto te zetten! Bepakt en bezakt met ballonnen, bellenblaas en een tas vol outfits zijn we een stukje de Tankenberg op gelopen om daar met de grootste lol tussen het hoge gras een tal hele leuke foto’s te maken!

En hoewel Jayda het model van de avond was, en Dayne de deugniet waar we flink ons best voor moesten doen om hem goed op de foto te krijgen is dat toch wel heel erg goed gelukt!

Bruiloftsfotograaf Wendy Engelen

Bruiloft in Ridderkerk

Of ja, Ridderkerk eigenlijk was het meer Barendrecht dan Ridderkerk. Maar toch, het was een knap stuk rijden vanuit Oldenzaal. Donderdagavond ben ik al richting het westen vertrokken, om zo de volgende dag in ieder geval de spits te kunnen mijden en de hele dag goed vast te kunnen leggen. Van het aantrekken van de jurk tot ’s avonds in de late uurtjes.

Renée ken ik al bijna 8 jaar, een vriendin via internet wat in al die jaren uitgegroeid is tot één van mijn beste vriendinnen. Het was dan ook ontzettend leuk om Niels en Renée op één van de mooiste dagen van hun leven op de foto te zetten.

Cadeaubon

Cadeaubonnen van Appeltje Eitje

Wist je dat je bij Appeltje Eitje vormgeving en fotografie ook cadeaubonnen kan bestellen? Ze worden voor je ingepakt en naar wens opgestuurd naar jou of naar degene die een leuke fotoshoot verdient! Wil je meer weten over het geven van een cadeaubon als cadeau? Neem dan gerust contact op.

Cadeaubonnen zijn te gebruiken voor:

Zwangerschapsfotografie
Newborn & Babyfotografie
Kinderfotografie
Familiefotografie
Portretfotografie
Vrienden & vriendinnenfotografie
Dierenfotografie

Bjorn portretfotografie bij Appeltje Eitje

Bjorn

Afgelopen zaterdag heb ik afgesproken met Bjorn voor aan aantal portretfoto’s. Tot onze grote verbazing was het (gelukkig) mooi weer maar wat was het koud!

Cocker Spaniel gefotografeerd door Wendy Engelen van Appeltje Eitje.

Late night studio sessie

Het is ’s avonds rond 22.00 uur en je verveelt je enigszins. Wel heb je een studio klaar staan op je kamer en eigenlijk wil je nog het één en ander even uitproberen.

Wat doe je dan? Juist! Je maakt de hond wakker en lokt hem met wat lekkers je studio in om daar vervolgens de volgende foto’s te schieten

.

Jasmijn gefotografeerd door Wendy Engelen van Appeltje Eitje.

Jasmijn

Grote zus Fleur heb ik voor twee jaar terug op de foto mogen zetten, vandaag heb ik haar zusje Jasmijn op foto gezet en een liefde spat er van deze foto’s af! Kijk mee & geniet!